Pobieram dane...

Babka marmurkowa z migdałami


Dwukolorowa babka marmurkowa. Tradycyjny smak masy waniliowej przełamałam poprzez dodanie do ciasta zmielonych migdałów oraz kakao. Zdjęcie słabej jakości, bo z telefonu zrobione kilka lat wstecz, ale jest :)

składniki


  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 30 dag masła
  • 5 jajek
  • ok. 10 dag migdałów
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 laski wanilii
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

dekoracja


  • różowy lukier
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • różyczki dekoracyjne

1. wykonanie


Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku oraz miąższ wanilii. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe połowy. Do pierwszej dodać zmielone migdały a do drugiej kakao. Formę do babki natrzeć masłem i oprószyć bułką. Najpierw wyłożyć ciasto z migdałami (jasne), a potem ciemne. Lekko przemieszać. Wyrównać łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku do 190°C przez ok. 45-50 minut. Wystudzić i polać różowym lukrem. Posypać skórką pomarańczową i ozdobić różyczkami.