Pobieram dane...

Brownie z serem


Ciasto - czekoladowe z serem. Może to i lekkie nadużycie nazywając to ciasto brownie, ale sobie pozwoliłam. Do ciasta dodałam frużelinę wiśniową, ale można dodać wiśnie z syropu lub inne owoce, najlepiej lekko kwaskowate.

Ciemne ciasto


  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao (kopiata)
  • 100 g mąki
  • 3 jajka

Masa serowa


  • 500 g sera twrogowego
  • 2 jajka
  • 1 budyń śmietanowy
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo


  • 150 - 200 g frużeliny wiśniowej
  • cukier puder

1. Przygotowanie


Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku. Kolejno dodać roztopioną czekoladę (chłodną), mąkę i kakao. Dokładnie wymieszać składniki.

Jajka utrzeć z cukrem, dodać ser (zmielony lub z wiaderka), budyń i mąkę ziemniaczaną.

Tortownicę (średnią) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciemnego ciasta, wyrównać. Następnie masę serową, na którą wyłożyć frużelinę wiśniową i drugą połowę ciemnego ciasta. Ciemne ciasto może mieć cięższą konsystencję, więc najlepiej wykładać porcjami delikatnie wyrównując szpatułką. Ciasto piec w temp. 180°C przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Wystudzić. Posypać cukrem pudrem.