Brownie z serem
Ciasto - czekoladowe z serem. Może to i lekkie nadużycie nazywając to ciasto brownie, ale sobie pozwoliłam. Do ciasta dodałam frużelinę wiśniową, ale można dodać wiśnie z syropu lub inne owoce, najlepiej lekko kwaskowate.
Ciemne ciasto
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao (kopiata)
- 100 g mąki
- 3 jajka
Masa serowa
- 500 g sera twrogowego
- 2 jajka
- 1 budyń śmietanowy
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- 150 - 200 g frużeliny wiśniowej
- cukier puder
1. Przygotowanie
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku. Kolejno dodać roztopioną czekoladę (chłodną), mąkę i kakao. Dokładnie wymieszać składniki.
Jajka utrzeć z cukrem, dodać ser (zmielony lub z wiaderka), budyń i mąkę ziemniaczaną.
Tortownicę (średnią) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciemnego ciasta, wyrównać. Następnie masę serową, na którą wyłożyć frużelinę wiśniową i drugą połowę ciemnego ciasta. Ciemne ciasto może mieć cięższą konsystencję, więc najlepiej wykładać porcjami delikatnie wyrównując szpatułką. Ciasto piec w temp. 180°C przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Wystudzić. Posypać cukrem pudrem.