Pobieram dane...

Churros


Churros to hiszpański i meksykański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Łatwe w przygotowaniu rurki najlepiej smakują podawane na świeżo.


Składniki


  • 225 ml wody
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 6 łyżek masła
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 125 g mąki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 3 jajka
  • cukier do posypania
  • olej roślinny do głębokiego smażenia

1. Przygotowanie


Do naczynia z grubym dnem wlać wodę, dodać startą skórkę z cytryny. Kiedy woda zacznie wrzeć dodać masło oraz sól, gotować do roztopienia masła. Dodać mąkę, cynamon oraz olejek. Mieszając energicznie drewnianą łyżką zdjąć z ognia, aż uzyskamy gładką konsystencję. Kolejno dodawać po jednym jajku, mieszać drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Do naczynia np. patelni wlać olej i mocno rozgrzać. Przełożyć ciasto do szprycy z dużym wylotem i wyciskać 12 cm paski bezpośrednio do oleju, zwracając uwagę aby zachować odległość, tak aby nie przykleiły się jeden do drugiego. Smażyć przez ok. 2 minuty z obu stron, wyjmować łyżką cedzakową, a nadmiar oleju odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem.


Przepis pochodzi z książki: Kuchnia meksykańska. Duży wybór egzotycznych przepisów.