Pobieram dane...

Ciasteczka Doriny z granatem


Ciasteczka te są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, każdy je zrobi! Można przygotować je w wersji solo, ale ja swoje urozmaiciłam o polewę kakaową i pestki granatu, przez co zyskały nowy smak oraz piękny kolor.

Ciasto


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 120 g masła
  • ok. 1 łyżki gęstej śmietany (jeśli ciasto nie będzie się chciało połączyć)

Polewa


  • ok. 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 granatu

1. Przygotowanie


Na stolnicy wyrobić ciasto łącząc mąkę pszenną, kukurydzianą, cukier puder i twarde masło. Jeśli nie będzie chciało się związać dodać troszkę śmietany.

Uformować małe kulki ok. 2 cm.

Widelcem rozpłaszczać ciasto tworząc małe ciasteczka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec do 10 minut w temperaturze 180°C. Nie rumienić. Wystudzić. Z masła, mleka cukru i kakao przygotować polewę. Polać ciasteczka, a na ich wierzch rozłożyć pestki granatu.