Pobieram dane...

Ciastka maślane - Jajka


Ciasteczka w formie jajek śmiało możecie zrobić z Waszymi pociechami, dla nich oczywiście w wersji bez ajerkoniaku. Dzieciaki przy tym będą miały sporo frajdy i zabawy. Natomiast stół wielkanocny zyska dodatkową ozdobę.

ciasto: ok. 25 sztuk


  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 3/4 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

krem:


  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • cukier do smaku
  • ok. 25 ml ajerkoniaku (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania

1. wykonanie


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, jajko, cukry i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. (Można na 30 minut włożyć do lodówki, aby się schłodziło).

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i foremką w kształcie jajka wykrawać wzór. W połowie ciastek wyciąć kółka np. małą nakrętką.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Blachę wyścielić papierem do pieczenia, układać ciasteczka i piec przez ok. 8 minut aż się zarumienią. Wystudzić.

Przygotować krem. Budyń ugotować w szklance mleka. Miękkie masło utrzeć z wystudzonym budyniem oraz cukrem i ajerkoniakiem.

Na ciastka bez dziurki nałożyć krem, przykryć ciastkiem z dziurką. Posypać cukrem pudrem.