Pobieram dane...

Ciasto amerykańskie


Ciasto amerykańskie, zwane również wiewiórką lub salcesonem. Przepis jest prosty, żeby nie powiedzieć banalny, a ciasto zawsze się udaje i wcale nie trzeba posiadać zdolności kulinarnych. Wystarczy, że wymieszacie wszystkie składniki dodacie jabłka oraz ulubione bakalie i ciasto gotowe. Zatem do dzieła! 

składniki


  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 -3 duże jabłka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok. 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki orzechów laskowych
  • kilka suszonych daktyli

1. przygotowanie


Jajka ubić z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą pianę. Porcjami dodawać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę, wsypać cynamon. Dokładnie wymieszać. Na końcu wlać olej i połączyć wszystkie składniki.

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Bakalie pokroić dodać do ciasta.

Ciasto wyłożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). Wystudzić. Wierzch można posypać cukrem pudrem.