Pobieram dane...

Ciasto czekoladowo - jabłkowe z delikatną pianką


Lekkie i delikatne w smaku. Czekoladowy spód, miękkie kawałki jabłek zanurzone w galaretce o smaku kiwi z puszystą pianką truskawkową. Całość oblana polewą czekoladową. Ktoś chętny?

ciasto:


  • 170 g masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa jabłkowa:


  • 6 jabłek (duże)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie galaretki o smaku kiwi
  • 2 szklanki gorącej wody

pianka:


  • 0,5 l śmietanki kremówki 36%
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 3 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru

polewa:


  • kawałek czekolady
  • 3 łyżki śmietany
  • kawałek masła
  • 2 łyżki cukru pudru

1. wykonanie:


Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, kolejno dodać żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie połączyć składniki.

Formę (26 cm) wyścielić papierem i wyłożyć ciasto.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok .15 minut. Ostudzić.


Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Włożyć go garnka, skropić sokiem z cytryny. Przykryć i dusić do momentu, aż jabłka zmiękną. Pod koniec wsypać cukier. Ostudzić. Zieloną galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Wlać do jabłek. Kiedy zacznie tężeć wylać na czekoladowy spód. Włożyć do lodówki do pełnego stężenia.


Czerwone galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić i pozostawić do stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę. Piankę wylać na masę jabłkową. Włożyć do lodówki, aby ostatnia warstwa stężała.


Polewę przygotować roztapiając podane składniki w kąpieli wodnej. Rozsmarować na truskawkowej piance.