Pobieram dane...

Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami


Czekoladowe z delikatną masą waniliową na bazie budyniu i serków homogenizowanych

oraz zatopionymi w niej kawałkami gruszki. Próbujecie?

ciasto czekoladowe


  • 170 g mąki tortowej
  • 20 g kakao
  • 35 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • szczypta soli

masa waniliowa


  • 25 g żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 70 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 400 g serka homogenizowanego naturalnego

dodatkowo


  • 2-3 gruszki
  • trochę mąki do podsypania ciasta
  • masło do wysmarowania formy
  • kawałek czekolady

1. przygotowanie


Na stolnicy wymieszać suche składniki, czyli mąkę, kakao i cukier puder. W środku mąki zrobić zagłębienie i dodać żółtka, a następnie masło i szczyptę soli. Zagnieść ciasto.

Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką. Formę (26 cm) wysmarować masłem i wylepić. Nakłuć widelcem. (Ja swoje ciasto dodatkowo piekłam jak tartę, przykrywając folią i wysypując dla obciążenia fasolę). Piec w nagrzanym do 190°C piekarniku przez 15 minut.

W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę. Wystudzić. W garnku roztopić masło z mlekiem, budyniem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Całość mieszać energicznie, aby nie powstały grudki. Zagotować. Powstałą masę trochę przestudzić, dodać serki homogenizowane, a na końcu żelatynę. Dokładnie wymieszać.

Ciepłą masę wylać na upieczony spód czekoladowy. Gruszki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zanurzyć w masie. Włożyć do lodówki do pełnego stężenia na ok. 2 godziny. Wierzch udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.