Pobieram dane...

Domowe kokosanki


Domowe kokosanki przygotowane w dwóch wariantach. Połowa z nich to tradycyjna wersja ciastek, drugą natomiast wzbogaciłam o dodatek polewy czekoladowej. Obie są równie smaczne, a przepis wart wypróbowania. Z pomocą miksera zrobicie je w kilka minut a potem zostanie już tylko chrupanie...


Przepis pochodzi z książki: Seria 100. Potrawy z ciasta ucieranego.

ciasto


  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo


  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka
  • wiórki do dekoracji

1. przygotowanie


Cytrynę umyć i sparzyć. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Kolejno nie przerywając ucierania dodać jajko i skórkę z cytryny, połączyć składniki. Na końcu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Z powstałego ciasta formować małe kulki, które następnie spłaszczać w dłoni. Wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 minut. Wystudzić.

Wersję czekoladową przygotować roztapiając czekoladę z mlekiem ( można użyć zagęszczonego) w kąpieli wodnej, kolejno rozsmarować na powierzchni ciastka i posypać wiórkami.