Pobieram dane...

Drożdżowe z makiem, śliwkami i figami


Słodkie, miękkie i puszyste, czyli drożdżowe z makiem, śliwką i figą.

składniki:


  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 kostki masła
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3 dag drożdży
  • ok. 30 dag gotowej masy makowej
  • pół kg śliwek
  • 2 figi

1. wykonanie:


Mleko podgrzać. Masło roztopić, przestudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać połowę mleka i dodać 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do miski wsypać przesianą mąkę, wlać resztę mleka, dodać jajko roztarte z cukrem, wyrośnięty zaczyn oraz masło. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na prostokąt i rozsmarować masę makową. Pokroić na ok. 4- 5 cm paski. Pierwszy pasek zwinąć na kształt ślimaka. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środku tortownicy umieścić zwinięty pasek, resztą owinąć ciasto. Na wierzchu ciasta, pomiędzy mak wcisnąć pokrojone na ćwiartki śliwki oraz figi. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 60 minut.