Pobieram dane...

Gołąbki z pęczakiem i suszonymi pomidorami


Ponieważ nie znoszę rutyny w kuchni gołębie podaję na wiele sposobów. Tym razem z pęczakiem i suszonymi pomidorami. 

Ja swoje podałam podsmażone na maśle, ale możecie je także udusić np. w sosie pomidorowym. 

Smacznego!

składniki: (ok. 15 sztuk)


  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 szklanki kaszy pęczak
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki suszonych pomidorów
  • 1 jajko
  • pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • bulion mięsny lub warzywny
  • 2 łyżki masła

1. wykonanie:


Z główki kapusty wciąć głąb, liście sparzyć w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Delikatnie zdjąć liście i wyciąć zgrubienia. Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu. Paprykę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Do miski wrzucić kaszę, podsmażone warzywa, suszone pomidory, pokrojoną natkę pietruszki, wbić jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Nakładać farsz na liście i ciasno zwijać. Dno naczynia wyłożyć liśćmi kapusty, układać gołąbki, podlać bulionem i dusić przykryte na wolnym ogniu do miękkości, od czasu do czasu sprawdzając stan bulionu. Gotowe podawać podsmażone na maśle.