Pobieram dane...

Jajka nadziewane pieczarkami


Nieodłącznym elementem Wielkanocy są oczywiście jajka. Ich po prostu nie może zabraknąć. Można je zaserwować na śniadanie albo podać w formie przekąski. Moje nadziane są pieczarkami, przełamane ostrą i chrupiącą rzodkiewką. Jajka są niezawodne, możne je podawać na wiele sposobów, z różnymi pastami i sosami, nadziewać lub faszerować, a Wasi goście na pewno będą w pełni usatysfakcjonowani. 

składniki


  • 7 jajek
  • 25 dag pieczarek
  • mała cebula
  • pęczek natki pietruszki (zostawić trochę do dekoracji)
  • 1/4 łyżeczki musztardy dijon
  • 7 łyżek majonezu
  • 3 rzodkiewki
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • olej do smażenia

1. wykonanie


Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Przeciąć wzdłuż i wyjąć żółtka, które następnie rozgnieść widelcem. Pieczarki i cebulkę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oleju do momentu wyparowania wody. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Do żółtek dodać ostudzone pieczarki, natkę pietruszki, musztardę, 1 łyżkę majonezu, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wymieszać. Gotowy farsz nałożyć do białek i położyć na nim po ok. pół łyżeczki majonezu, posypać natką pietruszki i startymi na grubych oczkach rzodkiewkami. Serwować w dowolnymi wędlinami i pieczywem.