Pobieram dane...

Kakaowe zawijaski z serem i borówką


Pod tą nazwą kryją się pyszne drożdżowe bułeczki o kakaowym smaku wypełnione serowym nadzieniem. Całość polana jest lukrem i posypana borówką. Naprawdę trudno obok nich przejść obojętnie :)


ciasto:


  • 2 szklanki mąki + naddatek (do rozczynu i do podsypywania stolnicy)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao (kopiata)
  • 3 łyżki cukru
  • sól

Nadzienie:


  • ok. 100 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 żółtko

dodatkowo:


  • 120 g borówki amerykańskiej
  • 1 białko
  • lukier

1. wykonanie:


Mleko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać mleko oraz wsypać 2 łyżki mąki. Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

Masło roztopić i ostudzić. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać kakao, wymieszać. Kolejno wlać aktywne drożdże, masło, dodać roztrzepane jajko, szczyptę soli i cukier. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Ser zmiksować na gładką masę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 8 równych kawałków. Rozwałkować na małe placki. Na każdy z nich nakładać po łyżeczce nadzienia i zwijać w sakiewkę. Rozwałkować ponownie na kształt koła i zrobić podłużne nacięcia zostawiając niewielki wolny od nacięć margines. Zwijać w rulon zaczynając od naciętej strony. Rulon chwycić za dwa końce i zwinąć w koło.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć drożdżowe zawijaski zachowując odstęp. Pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut, posmarować roztrzepanym białkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 200°C przez ok. 15 min. Wystudzić na kratce. Polać lukrem i posypać borówkami.