Pobieram dane...

Kobiece pępki


Kobiece pępki - narodowy przysmak Turcji. Innymi słowy deser z ciasta parzonego zanurzony w słodkim syropie. Jeśli tylko macie ochotę wypróbować trochę tych karnawałowych słodkości nie czekajcie, zróbcie je już dziś 😋🍩

Pamiętajcie, że podczas formowania kulek należy naoliwić palce, ciasto nie będzie przyklejać się do rąk. 


Źródło: Kulinarne podróże. Kuchnia Turecka

ciasto parzone


  • 50 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 150 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • olej do głębokiego smażenia

syrop


  • 1 szklanka wody
  • 150 g cukru
  • sok z ½ cytryny

dodatkowo


  • garść pistacji

1. przygotowanie


W rondelku zagotować wodę z masłem i solą. Dodać mąkę i energicznie połączyć, tak aby powstało gładkie ciasto, które w całości odejdzie od garnka. Ciasto wystudzić. Połączyć z jajkami na jednolitą lśniącą masę.

Naoliwionymi palcami formować kulki (20 sztuk), a w środku kciukiem zrobić dziurkę (tak jak kluski śląskie). Rozgrzać olej. Kuleczki smażyć partiami w głębokim oleju z obu stron przez ok. 15 minut (tak aby ciasto nie było surowe w środku).

Następnie wyciągnąć z oleju i włożyć do gorącego syropu. Syrop przygotować przez rozpuszczenie cukru z sokiem z cytryny w wodzie. Gotować do momentu aż połowa płynu odparuje i powstanie syrop. W zagłębienie kuleczek (czyli nasz -pępek) włożyć posiekane pistacje. Podawać na ciepło lub zimno.