Pobieram dane...

Krem z zielonych szparagów


Kto nie jadł jeszcze w tym sezonie kremu ze szparagów, niech jak najprędzej nadrobi zaległości :) Sezon na szparagi zdecydowanie jest za krótki, a zupa- krem z zielonych szparagów obowiązkowo i bez dwóch zdań powinna pojawić się w wiosennym menu.

składniki:


  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 młode ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok.1,5 l bulionu drobiowego
  • koperek
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

1. wykonanie:


Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.

Ziemniaki oczyścić i pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i smażyć jeszcze przez kilka minut.

Wlać bulion drobiowy. Gotować 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i pieprzem. Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końcówki, pokroić na 2 cm kawałki i wrzucić do bulionu. Zostawić kilka "główek szparagów" do dekoracji. Gotować jeszcze ok. 10 minut.

Zupę zmiksować blenderem. Podawać z główkami szparagów, posypać świeżym koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Można podać z grzankami.