Pobieram dane...

Krem ziemniaczano - cebulowy na ostro


Zupa nie tylko dla miłośników ostrych indyjskich klimatów, a połączenie orientalnych przypraw  nadaje jaj niepowtarzanego smaku.

składniki


  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1-1,5 litra bulionu drobiowego
  • kawałek imbiru
  • 1,5 łyżki kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy (płaska)
  • 1,5 łyżki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz
  • jogurt naturalny
  • olej do smażenia

1. przygotowanie


Cebulę pokroić w kostkę, imbir posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze chwilę smażyć. Kolendrę utrzeć w moździerzu. Kolendrę, kurkumę, kminek i cynamon dokładnie wymieszać z 3-4 łyżkami wody. Gotową pastę dodać do ziemniaków i smażyć przez ok. 1 minutę. Wlać bulion i gotować do momentu aż warzywa zmiękną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zblendować. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego.