Pobieram dane...

Kruche rogaliki z nadzieniem


Przepis prosty a rogaliki zawsze się udają. Jedynie, aby nie wiało nudą zmieniam rodzaj nadzienia, raz marmolada, innym razem czekolada, owoce, mak, budyń...co tam mam pod ręką :)

składniki 24 szt


  • 1/2 kg mąki
  • 200 g margaryny lub masła
  • 8 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • marmolada, powidła lub inne nadzienie
  • cukier puder do posypania

1. przygotowanie


Na stolnicę wysypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, zrobić zagłębienie i wbić jajka, dodać cukier, margarynę i śmietanę. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła i pokroić na 12 równych trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nakładać po łyżeczce marmolady, zwijać formując rogaliki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej rogale. Na jedną blachę położyć 12 sztuk, aby ciasto miało miejsce wyrosnąć. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180°C i piec ok. 20-30 min. Gotowe posypać cukrem pudrem.