Pobieram dane...

Kryształek


Kryształek, czyli proste ciasto uwielbiana przez dzieci. Tym razem w dwóch wariantach. Oczywiście wybór należy do Was - czy zdecydujecie się na wersja z pieczeniem czy wybierzecie szybszą opcję w formie deseru, 

masa


  • 600 g serka homogenizowanego (4 x 150 g)
  • 2 opakowania galaretki np. brzoskwiniowe
  • 3 opakowania galaretki wg uznania

ciasto


  • 150 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią
  • 1-2 jajka
  • 270 g mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

1. przygotowanie


Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Następnie porcjami przesianą i wymieszana z proszkiem do pieczenia mąkę, kakao oraz mleko. Składniki dokładnie połączyć. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (40x24). Piec w temp 180°C przez ok 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na dwie części.

Każdą z 3 galaretek rozpuścić w szklance gorącej wody. Wylać do płaskiego pojemnika, po stężeniu pokroić w kosteczkę.  2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, wystudzić. Kiedy galaretki zaczną lekko tężeć dodać serki homogenizowane i dokładnie zmiksować. Do tak przygotowanej masy wsypać kolorowe kostki, wymieszać. Tężejącą masę wyłożyć na blat biszkoptowy, przykryć drugim. Odstawić do lodówki do pełnego stężenia.