Pobieram dane...

Kurczak w ostrym sosie (szybki i pyszny)


Kolejna mięsna odsłona, tym razem na talerzu wylądował kurczak, którego przyrządzicie zaledwie w 30 minut. Mięso jest soczyste i aromatyczne  podane w ostrym cebulowo-imbirowym sosie. Dla zwolenników ostrych smaków to świetna propozycja, natomiast jeśli wolicie łagodniejsze klimaty można zrezygnować z dodatku chili. Zapraszam do próbowania i testowania. 

składniki


  • ok. 50 dag fileta z kurczaka
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1/4 szklanki białego wina (wytrawnego)
  • 1 cebula (duża)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1/2 papryczki chili
  • szczypiorek

1. przygotowanie



Filet z kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, lekko rozbić. Posolić i panierować w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron na złoty kolor, przykryć i odstawić.

Cebulę pokroić w talarki. Czosnek, imbir i papryczkę chili pokroić w drobna kostkę.

W rondlu zagotować bulion, wlać wino, ocet, sos sojowy oraz wrzucić pokrojone warzywa. Gotować przez kilka minut. 

Do gotowego sosu włożyć kotlety, podgrzać razem jeszcze przez kilka minut. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z ryżem.