Pobieram dane...

Lody waniliowe


Naturalne, bo domowe. Bez ulepszaczy smaku i konserwantów. Wystarczy kilka składników i maszynka do lodów. 

Kremowe z mocno wyczuwalnym aromatem wanilii zadowolą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Najlepsze w upalne dni.

składniki na ok. 1litr:


  • 400 ml śmietany kremówki
  • 400 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 120 g cukru
  • 3 łyżki miodu (jasnego)
  • 1 laska wanilii

1. wykonanie:


Kremówkę, mleko, miód zagotować razem z przeciętą i wyłuskaną z ziaren laską wanilii. Zdjąć z ognia i wyjąć laskę waniliową. Żółtka ubić z cukrem na puszystą pianę. Do żółtek nie przerywając mieszania dodawać porcjami gorącą śmietanę, dokładnie wymieszać. Całość ponownie przelać do garnka i jeszcze chwile podgrzewać aż masa zgęstnieje. Nie doprowadzić do podgrzania powyżej 80°C ani zagotowania.

Powstałą mieszankę schłodzić w lodowatej wodzie, a kiedy będzie zupełnie schłodzona przykryć miskę folią spożywczą i włożyć do lodówki na 10-12 godzin.

Przelać do maszynki do lodów, postępować zgodnie z instrukcją obsługi.