Pobieram dane...

Makaron z warzywami


Danie dla zapracowanych, szybkie i pożywne. U mnie makaron w towarzystwie szparagów, ale poza sezonem możecie je zastąpić młodą cukinią, kalarepką, zresztą co tam Wam przyjdzie do głowy. Jeśli nie przepadacie za ostrymi potrawami proponuję również zrezygnować z chili i zrobić swoją łagodniejszą wersję. 

składniki


  • ok. 25 dag makaronu np. rurki
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 słoiczka pomidorów suszonych
  • 40 dag szparagów
  • kilka różyczek brokułu
  • 1/2 papryczki chili
  • tymianek
  • bazylia świeża
  • czosnek staropolski
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

1. przygotowanie


 Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końce, ugotować, pokroić. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Pomidory suszone pokroić w mniejsze kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pomidory razem z papryką, kolejno dodać szparagi, brokuł, ostre papryczki oraz pokrojoną świeżą bazylię, dusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem staropolskim. Na koniec wszystko połączyć z makaronem.