Pobieram dane...

Malinowa chmurka


Malinowa chmurka , czyli lekkie i puszyste połączenie kruchego ciasta z warstwą owoców zatopionych w galaretce oraz słodkim kremem i kruchą bezą.

Ciasto:


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa malinowa:


  • 500 g malin
  • 3 galaretki malinowe
  • 1 litr wody

Krem:


  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Beza:


  • 3 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g płatków migdałów

1. wykonanie:


Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę o  wymiarach 24 x 28 wyłożyć papierem do pieczenia, wykleić spód blachy. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć na 30 minut do lodówki. Piec w rozgrzanym piekarniku (góra - dół) w temp. 180°C przez ok.15-20 minut. Wystudzić.


Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Dodać maliny. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto, włożyć do lodówki do pełnego stężenia.


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Małymi porcjami nie przerywając miksowania dodawać cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia odrysować kształt blachy, wyłożyć bezę  a wierzch posypać migdałami. Suszyć w nagrzanym piekarniku do 130°C przez ok. 60-65 minut. Wystudzić.


Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na końcu dodać serek mascarpone. Gotowy krem wyłożyć na malinową galaretkę, a na krem wystudzoną bezę.

Całość ponownie wstawić do lodówki na min. 2 godziny.