Pobieram dane...

Murzynek (najlepszy)


Chyba nikomu nie trzeba przedstawiać murzynka, bo to jedno ze smaczniejszych ciast, a przy tym łatwe i szybkie. W tytule zaznaczyłam najlepszy, bo najczęściej piekę go z tego właśnie przepisu, jest delikatny i wilgotny, czyli dla mnie najlepszy. Chociaż ciasto znika w jeden dzień, to i tak polecam.

ciasto


  • 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jaja
  • ok. 190 g masła
  • 180-200 g śmietany 18 %
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

polewa


  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka wiórek kokosowych

1. przygotowanie


Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę.  Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z sodą, śmietanę oraz kakao. Miksować do dokładnego połączenia składników. Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok. 40-45 minut. Ciasto wystudzić. 

Polewa: W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać masło, cukier i śmietanę, za pomocą rózgi wymieszać składniki. Polewę wylać na wierzch ciasta, posypać np. wiórkami kokosowymi.