Pobieram dane...

Owocowe tiramisu


Prosty, lekki, owocowy deser. Jako że klasyczne tiramisu jedzą jednak dorośli, to stworzyłam wersję dla dzieci - bez kawy, likieru a za to pełną kolorowych i zdrowych owoców. 

składniki


  • brzoskwinie z syropu (4 połówki)
  • 3 sztuki kiwi
  • 1/3 szklanki domowego soku z malin
  • 50 g malin
  • 3 żółtka
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 g podłużnych biszkoptów
  • kakao do posypania

1. przygotowanie


Żółtka ubić z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią, następnie dodać serek mascarpone. Biszkopty połamać na mniejsze kawałki i namoczyć w soku malinowym. Brzoskwinie i kiwi (osobno) zmiksować w blenderze, tak aby nie rozdrobnić zupełnie owoców. Do pucharków nakładać połowę biszkoptów, połowę kremu z mascarpone, warstwę brzoskwiń, warstwę kiwi, pozostałą część biszkoptów i mascarpone. Udekorować malinami i posypać odrobiną kakao. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.