Pobieram dane...

Pani Walewska (Pychotka)


Ciasto, które kryje się pod kilkoma nazwami -Pani Walewska, Pyszotka czy Pychotka- 

kaloryczne i trochę pracochłonne, ale zapewniam, że na jednym kawałku nie poprzestaniecie. 

ciasto


  • 400 g mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • 150 g (szklanka) cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

beza


  • 8 białek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 200 g orzechów włoskich
  • ok. 300 g powidła śliwkowego

masa budyniowa


  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy (bez cukru)
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 żółtka
  • 250 g masła

1. przygotowanie


Na stolnicy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masło, żółtka, śmietanę, cukier i sól, wyrobić ciasto. Podzielić na dwie równe porcje. Każdą z części rozwałkować i wyłożyć na wyścielone papierem do pieczenia formy (np.24 x 40).

Na każdy placek osobno ubić pianę z białek.

4 białka ubić na sztywno, stopniowo dodając szklankę cukru, na końcu dodać 1 kopiastą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Pianę wyłożyć na powidło i posypać posiekanymi orzechami (100 g). Czynność powtórzyć z pozostałą częścią składników.

Placki piec w piekarniku nagrzanym do 150°C (góra-dół) przez ok.45 minut, aż beza będzie cukierkowa. Ciasta wystudzić.

2. krem


1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę i budyń. Wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować do powstania gęstego kremu. Ostudzić. Utrzeć masło, połączyć z budyniem. Placki przełożyć kremem. Wstawić do lodówki.