Pobieram dane...

Pasztet z cukinii


Koniecznie musicie go zrobić, bo jest po prostu pyszny. Mnie przepis podesłała siostra, a ta z kolei dostała go od innej naszej krewnej...no a ja nie mogłabym się z Wami nim nie podzielić :)

składniki


  • 3 szklanki startej i odciśniętej cukinii
  • 20 dag żółtego sera
  • 20 dag pieczarek
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • papryka wędzona
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

1. przygotowanie



Cukinię obrać. Jeśli przerośnięta wykroić miąższ z pestkami. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Ser również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. W misce połączyć cukinię, pieczarki, ser, cebulę, czosnek, zioła i przyprawy. Następnie wsypać bułkę tartą i dodać żółtka. Wszystko razem wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką keksówki. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180°C przez ponad godzinę, aż się przyrumieni