Pobieram dane...

Pierogi z mięsem drobiowym


Pierogi - wszyscy je lubimy. Ruskie, ze szpinakiem, czy z owocami...  Ja w każdej postaci. Ale kiedy zostają mi udka z rosołu i coś z nich trzeba zrobić, to od czasu do czasu właśnie robię pierogi z mięsem.

farsz mięsny:


  • 3 udka z rosołu
  • przyprawa chili con carne
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1 cebula (mała)
  • olej do smażenia

ciasto:


  • 400 g mąki
  • 25 g masła
  • sól
  • gorąca woda

1. wykonanie:


Udka (z rosołu) obrać z mięsa. Mięso zmielić w maszynce lub rozdrobnić nożami w blenderze. Dodać czosnek niedźwiedzi, pokrojoną w drobną kosteczkę i zrumienioną na oleju cebulkę oraz przyprawy - sól, pieprz i chili con carne. Wymieszać.

Mąkę wysypać na stolnicę, posolić, dodać masło i tyle wody ile zabierze mąka. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć miską, aby chwilę odpoczęło. Rozwałkować i powycinać kółka.

Na każe kółko nakładać po łyżeczce farszu i sklejać pierogi. Gotować we wrzącej osolonej wodzie. Ugotowane polać masłem i posypać prażoną cebulką.