Pobieram dane...

Piszinger


Jeden z najprostszych deserów jakie znamy. Dziś wafle z dodatkiem biszkoptów, z chrupiącymi orzechami oraz delikatnym kokosem. 

składniki:


  • 100 g biszkoptów
  • 250 g margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • 150 ml mleka
  • 40 g wiórek kokosowych
  • 80 g orzechów włoskich
  • 1 szklana ryżu preparowanego
  • 2 łyżki kakao
  • 5 sztuk wafli (okrągłych)
  • 1 gorzka czekolada

1. wykonanie:


W mleku z dodatkiem cukru roztopić margarynę, doprowadzić do zagotowania. Biszkopty drobno pokruszyć lub zmiksować w rozdrabniaczu. Dodać do mleka. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kokos oraz ryż preparowany (jasna masa), do drugiej posiekane orzechy oraz kakao (ciemna masa). Lekko wystudzone masy rozsmarować na waflu.

 Przełożenie wafel -jasna masa-wafel-ciemna masa- i tak na przemian.

Wierzch wafla docisnąć np. deską, wystudzić, włożyć do lodówki do pełnego stężenia.

Wierzch oraz boki wafla posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą (z niewielką ilością mleka), ponownie wstawić do lodówki.