Pobieram dane...

Pizza z ziemniakami i rozmarynem


Jedliście już pizzę z ziemniakami? Jeśli nie szybko spróbujcie, bo jest pyszna. Koniecznie z rozmarynem, bo to właśnie on nadaje jej niepowtarzalnego charakteru. Ja do niej podchodziłam dość sceptycznie, aż do momentu kiedy ją pierwszy raz zrobiłam. Bo niby co? Pizza i ziemniaki? A jednak!

Zdjęcie tylko jedno znalazłam w archiwach, a nie chciało mi się w tym celu przeszukiwać zewnętrznego dysku. To przepis na ciasto z suchymi drożdżami, ale spokojnie możecie je zamienić na świeże.


 Przepis pochodzi z książki "KUCHNIA WŁOSKA. PODRÓŻE KULINARNE."

ciasto:


  • 2 szklanki mąki
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta cukru

dodatkowo:


  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1.


Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, oliwę, drożdże i wodę. Zagnieść ciasto na oprószonym blacie i wyrabiać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne. Kolejno ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.


2.


Ciasto podzielić na dwie równie porcje. Uformować prostokąty o wielkości 20 x 35 cm. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (W przepisie jest mowa, aby ciasto dodatkowo posypać 1-2 łyżkami kaszy na polentę. Jako, że nie miałam kaszy kukurydzianej, pominęłam ten składnik).


3.


Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki (koniecznie cienkie) i ułożyć na cieście, tak aby zachodziły na siebie. Można je wrzucić do gotującej wrzącej wody na kilka minut, to szybciej się upieką w piekarniku. Kolejno posypać świeżym rozmarynem i polać oliwą z rozgniecionym czosnkiem (można użyć gotowej oliwy czosnkowej). Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 230-250°C przez ok. 15 minut, do momentu aż ciasto i ziemniaki zrumienią się i będą chrupiące.