Pobieram dane...

Proste ciasto z malinami i likierem tiramisu


To ciasto jest połączeniem prostoty, ale zachwyca smakiem - delikatne i puszyste, na dodatek długo pozostaje świeże. W czym tkwi sekret?  Oczywiście, tylko i wyłącznie - dobre jakościowo składniki. 

Do ciasta dolałam trochę likieru, co sprawiło że zyskało nowy wymiar i ciekawy smak. 

składniki:


  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 75 ml likieru tiramisu
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 300 g malin

1. wykonanie:



Miękkie masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku i dalej ucierać aż do uzyskania puszystej masy. Następnie wlać likier i porcjami przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Na końcu wsypać ok. 200 g malin, delikatnie mieszając połączyć z ciastem. Keksówkę (wym. 39x11) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Trochę malin również wysypać na wierzch ciasta. Piec w temp. 180°C przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem i udekorować resztą malin.