Pobieram dane...

Puree z dyni (mus z dyni)


Jesień to najlepszy czas, aby delektować się dynią. Jednak jak wiadomo to warzywo sezonowe, więc najwyższa pora, żeby przygotować zapasy nie tylko na zimę. Cześć dyni pokroiłam w kostkę i zwyczajnie zamroziłam, z reszty przygotowałam puree, aby móc później wykorzystać do zup, ciast, deserów czy innych wyrobów. 

składniki:


  • dynia

1. przygotowanie:


Dynię umyć, pokroić na mniejsze kawałki i usunąć gniazdo nasienne. Wyłożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 minut do momentu aż dynia zmięknie.

Wystudzić. Obrać ze skórki. Zmiksować blenderem na gładką papkę.

Powkładać np. do specjalnych woreczków do mrożenia żywności. Zamrozić.