Pobieram dane...

Risotto z kurkami i świeżą kolendrą


Jesienne smaki w minimalistycznej wersji. Delikatne i kremowe risotto z aromatycznymi kurkami i z akcentem świeżej kolendry.

składniki:


  • 200 g kurek
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • ok. 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • kawałek sera np. parmezanu

1. wykonanie:


Cebulę drobno pokroić. Kurki dokładnie oczyścić, większe pokroić. Na rozgrzane 2 łyżki masła wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić. Dodać kurki i smażyć przez 3 minuty (kurki puszczą wodę). Następnie dodać ryż i jeszcze chwilę smaży . Wlać wino, a kiedy ryż je wchłonie wlewać porcjami bulion. Mieszać delikatnie aż do wchłonięcia całego płynu. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę bulionu. Ryż powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Na koniec dodać pozostałą łyżkę masła, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać pokrojoną świeżą kolendrę. Rozłożyć na talerze, posypać startym parmezanem.