Pobieram dane...

Rolada żyrafa z bananem w czekoladzie


Wbrew pozorom zrobienie takiej rolady jest proste i szybkie... i chociaż krem zrobiłam najprostszy na świecie, to dodatek banana w czekoladzie zrobił swoje. Chyba nie muszę mówić, że dziecko zjadające "szyję żyrafy" jest mega szczęśliwe...tylko potem trzeba ją często robić. :)


biszkopt


  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

dodatkowo


  • 2 banany
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • ok. 1 łyżka masła
  • ok. 250 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

1.


Nagrzać piekarnik do 180°C. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na blachę położyć papier do pieczenia. Z masy odjąć 4-5 łyżek ciasta i przełożyć do rękawa cukierniczego lub worka foliowego. Zrobić biały szkielet na wzór ciała żyrafy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 1-2 minuty. 


2.


Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać. Ciasto kakaowe wylać na podpieczony wzór. Ponownie włożyć do piekarnika i piec ok. 10 min.


3.


Zdjąć papier i zrolować na ścierce. Pozostawić do ostudzenia. Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Obtoczyć banany. Przełożyć na pergamin i dać do lodówki, tak aby czekolada zastygła. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywna masę. Wzdłuż brzegu ciasta ułożyć banany, a całość posmarować kremówką. Zwinąć i włożyć na 1-2 godziny do lodówki.