Pobieram dane...

Sałatka z cukinii (na zimę)


Stary, sprawdzony przepis na sałatkę, którą urozmaicicie jesienne i zimowe obiady.

składniki:


  • 2,5 kg cukinii (waga po przygotowaniu)
  • 80 dag marchewki
  • 6 sztuk cebuli
  • 1 główka czosnku
  • 1 pęczek kopru
  • 2 pęczki pietruszki

zalewa:


  • 1 szklanka octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki soli

1. przygotowanie:


Cukinię obrać, usunąć miąższ. Cukinię i marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w piórka a czosnek drobno pokroić. Koper i natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać. Do startych warzyw dodać cukier, sól, wlać ocet i olej. Gotować 5 minut. Sałatkę włożyć do słoików, uzupełnić zalewą. Pasteryzujemy od 15-20 minut.