Pobieram dane...

Sałatka ze szpinakiem i winogronami


Pyszna i zdrowa sałatka, zresztą moja ulubiona. Robi się ją błyskawicznie i przede wszystkim jest niezwykle bogata w witaminy. Idealnie sprawdzi się do pracy, ale także na każdej imprezie. 

składniki


  • 250 g szpinaku
  • 100 g sera chedder długodojrzewającego (min.14-m-cy)
  • garść orzechów włoskich
  • ½ słoiczka pomidorów suszonych z zalewy
  • mała kiść winogron czerwonych

sos


  • kilka łyżek oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

1. przygotowanie


Szpinak umyć, osuszyć, większe liście porozrywać. Orzechy drobno pokroić. Pomidory pokroić, podsmażyć na oliwie z zalewy. Przestudzić. Winogrona umyć, przekroić na połówki (najlepiej bezpestkowe). Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki razem wymieszać.


Sos: 

Czosnek przepuścić przez praskę. Z podanych składników przygotować sos. 

Sos połączyć z sałatką. Schłodzić w lodówce, tak aby wszystkie smaki przegryzły się.