Pobieram dane...

Schab pieczony z jajkami w sosie chrzanowym


Idealny obiad na wielkanocny stół. Pieczony schab z jajkami w aromatycznym chrzanowym sosie. Koniecznie wypróbujcie.

składniki


  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
  • szklanka groszku (konserwowy lub mrożony)
  • garść świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • majeranek

sos chrzanowy


  • ok. pół kostki masła
  • mąka do przygotowania zasmażki
  • 1-2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 2- 3 łyżki chrzanu

1. wykonanie


Jajka ugotować na twardo, obrać. W środku schabu naciąć kieszonkę, natrzeć przyprawami. Włożyć jajka obtoczone w liście szpinaku oraz groszek, spiąć wykałaczkami. Mięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć schab z obu stron.

Następnie mięso włożyć do rękawa do pieczenia spinając końce klamrami. Piec w temp. 200°C przez ok. 1,5 godziny.

Sos:

Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i przygotować zasmażkę. Do gotowej zasmażki mieszając rózgą wlewać po trochę bulion aż sos będzie idealnie kremowy. (Ilość bulionu jest zależna od ilości wsypanej mąki). Sos połączyć z chrzanem i doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym. Podawać na ciepło ze schabem.