Pobieram dane...

Schab z orzeszkami pinii


Pieczony schab świetnie sprawdza się na obiad, ale również na zimno jako dodatek do chleba. Za każdym razem może inaczej smakować, w końcu to tylko kwestia dodatków i nadzienia. Oto moja jedna (z wielu) propozycja dla tego mięsa. Nadzienie z suszonych śliwek, natomiast schab obtoczony w orzechach pinii.

Składniki


  • 500 g schabu
  • garść suszonych śliwek
  • ok. 5 łyżek marynaty teriyaki
  • sół
  • pieprz
  • majeranek
  • garść orzeszków piniowych
  • olej
  • gałązka świeżego rozmarynu

1. Przygotowanie


Umyć i osuszyć mięso. Usunąć białą błonę. Środek mięsa rozciąć nożem, włożyć suszone śliwki i spiąć wykałaczkami. Mięso ( z każdej strony) dokładnie natrzeć solą, pieprzem, marynatą teriyaki oraz posypać obficie majerankiem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso.

Schab przełożyć do rękawa foliowego, jego wierzch posypać orzeszkami pinii i ułożyć gałązkę rozmarynu. Spiąć klipsami. Ja zrobiłam niewielki otwór w folii, aby w trakcie pieczenia mięso móc polewać powstałym sosem. Jeśli nie zrobimy otworu w połowie pieczenia należy odwrócić mięso, aby schab z obu stron był jednakowo soczysty. Schab piec w temp. 200°C przez ok. godz. Podawać polany sosem z mięsa.