Pobieram dane...

Sernik wiedeński z brzoskwiniami


Tym razem coś na słodko. Słynny wiedeński sernik, bez kruchego spodu, najlepiej z dużą ilością bakalii (chociaż u mnie z brzoskwiniami). Najlepszy polany roztopioną gorzką czekoladą (chociaż u mnie posypany pudrem). To jak? Robicie?

składniki


  • 500 g sera twarogowego
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 480 g brzoskwiń z puszki
  • 100 g masła
  • 2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • masło do natłuszczenia formy
  • cukier puder lub polewa czekoladowa

1. przygotowanie


Ser zmielić dwa, trzy razy. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę.

Kolejno dodać ser, stopione i wystudzone masło, mąkę ziemniaczaną, skórkę z cytryny i cukier waniliowy, dokładnie połączyć wszystkie składniki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie połączyć.

Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać połowę masy serowej i ułożyć odsączone z syropu, pokrojone i oprószone mąką brzoskwinie.

Na brzoskwinie wylać drugą połowę ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 170-180°C przez ok. 80 minut. Ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku, aby ostygło. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną gorzką czekoladą.