Pobieram dane...

Szarlotka z kokosem


Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na niedzielne ciasto, to właśnie przychodzę gotowcem. Bardzo łatwy i szybki przepis na ciasto, które zawsze się udaje.

ciasto


  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 łyżek gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa jabłkowa


  • 1,5- 2 kg jabłek
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • ok. 1 łyżki cynamonu
  • sok z cytryny

beza kokosowa


  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • szczypta soli

1. przygotowanie


 Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, aby nie sczerniały skropić sokiem z cytryny, dodać miód i wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i śmietaną, kolejno porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W dużej formie wyścielić papier do pieczenia, wyłożyć równomiernie ciasto. Na cieście rozprowadzić masę jabłkową i posypać cynamonem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiec przez 15-20 min. Białka ubić ze szczyptą soli oraz cukrem na sztywną pianę. Kolejno porcjami dodawać wiórki kokosowe, delikatnie mieszając. Pianę rozsmarować  na zapieczone ciasto i wstawić jeszcze na 30 min. do pieczenia.