Pobieram dane...

Szerbet malinowy


Szerbet, czyli odmiana sorbetu zawierająca mleko. Pomysł na przepis pochodzi z książki Eliq Maranik Desery lodowe z tą różnicą, że podwoiłam ilość malin a sam szerbet zrobiłam bez maszynki do lodów. Jeśli jesteście ciekawi jak smakuje, koniecznie musicie się pokusić o jego przygotowanie. Robi się szybko a wszystkie potrzebne składniki pewnie znajdziecie w domu.

składniki na ok.1 l


  • ok. 450 -500 g świeżych malin
  • 170 g cukru
  • 450 ml mleka
  • 2 łyżki jasnego miodu
  • sok z ok. 1/2 cytryny

1. wykonanie:


Maliny zmiksować w blenderze, kolejno przetrzeć przez sitko, tak aby nie było pestek. Włożyć do lodówki. Cukier z miodem rozpuścić w rondlu z grubym dnem. Mieszając, gotować przez kilka minut na wolnym ogniu. Zdjąć garnek z ognia i energicznie ubijając trzepaczką wlać strumieniem mleko. Przygotować drugie naczynie z lodowatą wodą, do którego szybko wstawić masę. Schłodzić. Kolejno wlać mus malinowy i zmiksować. Wlać sok z cytryny. Przelać do plastikowego pojemnika, wyrównać, zamknąć przykrywką, Wstawić do zamrażarki na ok. 6 godzin. Jeśli zostawimy go na więcej godzin w zamrażalniku, wystarczy włożyć go do lodówki, aby trochę zmiękł.