Pobieram dane...

Tarta czekoladowa z kremem tiramisu i malinami


Tarta czekoladowa wypełniona kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem likieru tiramisu, przełamana orzeźwiającym i lekko kwaskowatym smakiem malin. Czekoladowa rozkosz :)

Tarta: (forma 27,5 cm)


  • 200 g mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao (kopiate)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 120 g masła
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka śmietany 30% (opcjonalnie)

Krem o smaku tiramisu:


  • ok. 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 ml likieru tiramisu

dodatkowo:


  • 300 g świeżych malin
  • kawałek czekolady (opcjonalnie)

1. wykonanie:


Na stolnicy przesiać mąkę i kakao, dodać kardamon i cukier puder, wymieszać. W mące zrobić zagłębienie i dodać żółtka, zimne masło i szczyptę soli.

Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać łyżeczkę śmietany. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkować na stolnicy lekko oprószonej mąką. Przy pomocy wałka przenieść ciasto i wylepić formę wysmarowaną masłem. Jeśli forma jest z silikonu nie trzeba jaj natłuszczać.

Ciasto ponabijać widelcem. Włożyć do zamrażarki na 15 minut. Włożyć do nagrzanego piekarnika z funkcją termoobiegu w 180°C i tartę piec do 15 min. Ostudzić. Wyjąć z formy.

Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem, kolejno dodać serek mascarpone, a na końcu likier tiramisu. Krem wyłożyć na ciasto. Udekorować malinami. Całość można polać kawałkiem roztopionej czekolady. Włożyć do lodówki.