Tarta: (forma 27,5 cm)
- 200 g mąki tortowej
- 2 łyżki kakao (kopiate)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 120 g masła
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka śmietany 30% (opcjonalnie)
Krem o smaku tiramisu:
- ok. 250 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 ml likieru tiramisu
dodatkowo:
- 300 g świeżych malin
- kawałek czekolady (opcjonalnie)
1. wykonanie:
Na stolnicy przesiać mąkę i kakao, dodać kardamon i cukier puder, wymieszać. W mące zrobić zagłębienie i dodać żółtka, zimne masło i szczyptę soli.
Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać łyżeczkę śmietany. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować na stolnicy lekko oprószonej mąką. Przy pomocy wałka przenieść ciasto i wylepić formę wysmarowaną masłem. Jeśli forma jest z silikonu nie trzeba jaj natłuszczać.
Ciasto ponabijać widelcem. Włożyć do zamrażarki na 15 minut. Włożyć do nagrzanego piekarnika z funkcją termoobiegu w 180°C i tartę piec do 15 min. Ostudzić. Wyjąć z formy.
Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem, kolejno dodać serek mascarpone, a na końcu likier tiramisu. Krem wyłożyć na ciasto. Udekorować malinami. Całość można polać kawałkiem roztopionej czekolady. Włożyć do lodówki.