Pobieram dane...

Tiella - zapiekanka warstwowa


Dziś mam dla Was warstwową zapiekankę, którą przyrządza się na kilka sposobów w zależności od regionu Włoch. Inne jej formy zawierają małże lub obtaczane są w cieście. 

U mnie w możliwie najprostszej postaci i z łatwo dostępnych produktów. Zapraszam :)


Źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia włoska.

składniki


  • 1 mały bakłażan (ok.200 g)
  • ok. 1/2 kg pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pokrojonego świeżego oregano
  • 1 łyżeczka pokrojonej świeżej natki pietruszki
  • 1/2 kg ziemniaków
  • ok. 30 ml oliwy
  • 1 łyżka soli
  • świeże oregano do przybrania

1. przygotowanie


Bakłażana pokroić w cienkie plastry i zasolić, odstawić na 30 minut aż puści soki. Kolejno opłukać pod zimną wodą i osuszyć na papierowym ręczniku. Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, oczyścić z pestek. Pomidory, seler naciowy, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę,wymieszać, dodać natkę i oregano.

Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry, osuszyć na papierowym ręczniku. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą i na dnie ułożyć połowę ziemniaków i warstwę bakłażana. Następnie ułożyć połowę pomieszanych pomidorów z warzywami, które skropić oliwą. Kolejno pozostałą część ziemniaków i zakończyć pomidorami, polać resztą oliwy.

Naczynie przykryć folią aluminiową i piec ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Po tym czasie zdjąć folię i jeszcze piec przez 30 minut. Gotową zapiekanką udekorować świeżymi listkami oregano.