Pobieram dane...

Wafle z masą z mleka w proszku (wersja 2)


Takie wafelki robi się bardzo szybko, przepis banalnie prosty (zresztą jak to z waflem), bez pieczenia. Do ich przygotowania użyłam kolorowych wafli, ale jeśli takich nie macie, możecie wykorzystać tradycyjne. Różnią się jedynie kolorem, a  sam smak pozostaje bez zmian. Do samej masy można również dodać swoje ulubione bakalie, albo zupełnie z nich zrezygnować.

składniki:


  • 4 kolorowe wafle
  • 1/2 szklanki mleka
  • 160 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 szklanki mleka w proszku (granulowanego)
  • 2 łyżki kakao
  • 40 g rodzynek (opcjonalnie)
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej + niewielka ilość mleka zagęszczonego

1. wykonanie:


Rodzynki namoczyć. 2 wafle pokruszyć lub zmielić w blenderze. Mleko zagotować z cukrem i wanilią. Masło roztopić i wlać do mleka. Nie gotować. Kolejno do mleka wsypywać porcjami mleko w proszku, kakao, pokruszone wafle oraz rodzynki. Wymieszać składniki. Masę wyłożyć na jeden z wafli, drugim waflem przykryć. Obciążyć i wystudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka zagęszczonego (może być zwykłe) i za pomocą np. woreczka strunowego na wierzch wylać czekoladę. Pozostawić do zastygnięcia, pokroić.