Pobieram dane...

Zapiekany ryż z jabłkami


Ryż z jabłkami i obowiązkowo z cynamonem smakuje wybornie o każdej porze roku. U mnie w domu szybko znika niezależnie czy jest podane jako drugie danie obiadowe czy jako słodki deser.

składniki


  • 1 i 1/4 szklanki ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kg jabłek
  • 2-3 łyżki masła
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • sól

1. Przygotowanie


Ryż ugotować na mleku i wodzie ze szczyptą soli. (Ryż będzie miał konsystencję lekko klejącego, bo taki bardziej mi smakuje). Naczynie żaroodporne wysmarować ok. 1 łyżką masła. Ułożyć połowę ugotowanego ryżu oraz połowę startych na tarce o grubych oczkach jabłek (1/2 kg). Każdą warstwę lekko docisnąć. Posypać cynamonem i cukrem. Czynność powtórzyć, czyli rozłożyć drugą połowę ryżu, jabłek, posypać cynamonem i cukrem. Na wierzch dodać starte masło (ok. 2 łyżki). Zapiekać w piekarniku przez ok. 30 - 40 minut w temperaturze 180°C. Podawać na ciepło.