Pobieram dane...

Zemsta teściowej


Zemsta teściowej - nazwa intrygująca, ale zapewniam, że ciasto jest wyśmienite. Trochę pracochłonne i czasochłonne, ale zdecydowanie warte włożonego wysiłku. 

ciasto


  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

beza


  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 60 g płatków migdałowych

dodatkowo


  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • 1 szklanka soku wiśniowego
  • 2 szklanki wody
  • wiśnie np. z syropu (100 g)
  • 0,5 l śmietany kremówki 30%
  • 2 małe śmietan fixy

1. przygotowanie


Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru pudru, żółtek oraz margaryny wyrobić i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części.

Pierwszą część (ciasto nr 1) rozwałkować, lekko podsypując mąką i za pomocą wałka przełożyć na blachę (24x40), wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Drugi kawałek ciasta (nr 2) również rozwałkować i przełożyć do formy. Białka ze szczyptą soli i cukrem ubić na sztywną pianę, którą wyłożyć na ciasto. Posypać płatkami migdałów. Piec ok. 35 minut w temperaturze 150°C.

Upieczone i ostudzone ciasto (nr 1) pozostawić w formie a na jego wierzchu rozłożyć wiśnie.

Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody, dolać sok wiśniowy. Kiedy lekko stężeje wylać na wiśnie. Włożyć do lodówki.

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić ze śmietan fixem. Wyłożyć na stężałą galaretkę.

Warstwę ciasta z kremówką przykryć warstwą bezową. Ciasto włożyć do lodówki.